Vladimir Putin nousi Venäjän valtiaaksi sattumalta – esikuvaksi tuli myöhemmin jopa George W. Bush

Uutuskirja paljastaa, miksi Venäjän presidentti luopui uudistuksista.

Venäjä
Teksti
Teppo Tiilikainen

Sen unettoman yön Putin vietti Novo-Ogarjovossa lähimpien neuvonantajiensa seurassa: puolustusministeri Sergei Šoigun, turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patruševin, FSB:n johtajan Aleksandr Bortnikovin ja presidentinhallinnon johtajan Sergei Ivanovin.

”Sanoin kaikille kollegoilleni, ja heitä oli neljä, että tilanne on mennyt Ukrainassa sellaiseksi, että meidän on pakko aloittaa toiminta Krimin palauttamiseksi Venäjälle. Koska emme voi hylätä tätä aluetta ja siellä eläviä ihmisiä kohtalon armoille, nationalistien jyrän alle.”

Katkelma on toimittaja Mihail Zygarin, 35, kirjasta, joka ilmestyy huhtikuussa Suomessa nimellä Putinin sisäpiiriNyky-Venäjän lyhyt historia. Teos kuvaa presidentti Vladimir Putinin yli 15 vuotta kestänyttä valtakautta ja sen on suomentanut Jukka Mallinen.

Kirjan alkuperäinen nimi Vsia kremlevskaja ratj (Koko Kremlin sotajoukko) mukailee amerikkalaisen Robert Penn Warrenin 1940-luvulla kirjoittaman romaanin All the Kings Men venäjänkielistä nimeä. Kannessa ei ole Putinin kuvaa eikä nimeä, sillä venäläinen kustantaja pelkäsi Kremlin reaktioita.

Pelko oli tällä kertaa turha. Zygarin teosta saa myydä vapaasti ja se kohosi viime syksynä yllättäen Venäjän myyntilastojen kärkeen.