Seksiskandaali, sabotaasia, pelottelua – taistelu Budapestin herruudesta teki paikallisvaaleista poikkeuksellisen likaiset

Unkarin oppositio yrittää katkaista pääministeri Viktor Orbánin poliittisten voittojen sarjan ottamalla mallia Istanbulista.

Budapest
Teksti
Tuula Koponen

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin voittojen sädekehään tuli särö Istanbulin pormestarinvaalin uusinnassa kesäkuussa, kun opposition Ekrem İmamoğlu päihitti valtapuolue AKP:n  ehdokkaan.

Unkarin oppositio yrittää tehdä saman tempun pääministeri Viktor Orbánille Budapestissa.

Unkarissa pidetään paikallisvaalit 13. lokakuuta, ja niissä valitaan pormestarit sekä neuvostot yli 3 000 kuntayksikköön. Neuvostot vastaavat suomalaisia kaupungin- ja kunnanhallituksia. Budapestissa on avoinna ylipormestarin viisivuotinen pesti että pormestarien paikat 23 kaupunginosassa.

Vaaliasetelma on täysin uusi Orbánin kohta kymmenen vuotta kestäneellä valtakaudella. Ensimmäistä kertaa oppositio hautasi riitansa ja asettui yhteisten ehdokkaiden taakse Budapestissa ja isommissa kaupungeissa. Oppositio sai vetoapua myös äärioikeistolaiselta Jobbikilta, joka ei asettanut lainkaan omia ehdokkaita.