Saudi-Arabia torjuu Isisiä: 1000 kilometrin muuri nousee Irakin rajalle

Omista koraanikouluista valmistuu ahdaskatseisia toimettomia nuoria – jihadistien mieliriistaa.

Abdullah
Teksti
Hannu Pesonen

Jos äärivanhoillisten uskonsoturien uhka on moninkertaistunut Euroopassa ja muissa länsimaissa, Saudi-Arabiassa se on vielä suurempi.

Uusi kuningas Salman kääntääkin Saudi-Arabian strategisen turvallisuusajattelun painopistettä nykyistä lähemmäksi, kuningaskunnan rajoille ja niiden sisäpuolelle. Syystäkin.

Kuningaskunta on muutamassa vuodessa jäänyt vihamielisten jihadistien puristuksiin. Sen rajoille on pohjoisessa kasvanut Syyriaan ja Irakiin kalifaattinsa perustanut Isis. Etelässä uhkaa Arabian niemimaan al-Qaida, jonka ote ja iskuvoima ovat jatkuvasti vahvistuneet sekasortoisessa Jemenissä. Siellä saudien tukema hallitus on käytännössä romahtanut.

Ei ihme, että Saudi-Arabian suurimpiin rakennusprojekteihin kuuluu tätä nykyä Irakin rajalle vedettävä noin tuhannen kilometrin mittainen, sähköistetty, miinoitettu ja elektronisesti valvottu turva-aita. Etelässä saudijoukkoja taas keskitetään Jemenin rajalle.

Saudilentäjät osallistuivat viime vuonna Yhdysvaltain johtamiin ilmaiskuihin Isisiä vastaan. Siinä kulkee myös Salmanin hallinnon raja. Jotta uhat omilla rajoilla voidaan hoitaa, on otettava etäisyyttä alueellisiin kriiseihin.