Sata vuotta sitten britit ampuivat omia laivojaan upottavia saksalaisia – Nyt maiden sotilaat sukelsivat yhdessä muistamaan uhreja

Suomen Kuvalehden valokuvaaja oli mukana, kun Britannian ja Saksan laivastojen taistelusukeltajat vierailivat kesäkuussa 1919 upotetulla sotalaivalla.

Britannia
Teksti
Wilhelmiina Palonen
Kuvat
Marjo Tynkkynen

AIKAA pinnan alla on 27 minuuttia, taistelusukeltajilla on turvallisuussyistä tarkat ohjeet.

Laivaston sukeltajien työtehtäviin kuuluu esimerkiksi vanhojen pommien purkamista sekä terrorismin ja salakuljetuksen valvontaan liittyviä tehtäviä. Nyt kyse on kuitenkin jostain aivan muusta.

Saksan ja Iso-Britannian laivastoista on kummastakin mukana kaksi taistelusukeltajaa. Maiden sukeltajat ovat tottuneet toimimaan yhdessä samoissa harjoituksissa. Silti tämän kertainen sukellus on poikkeuksellinen.

Mukana on sukeltajaharrastajia ja Suomen Kuvalehden valokuvaaja Marjo Tynkkynen, joka sukeltanut ja kuvannut alueella jo vuosia. Kello on hiukan yli yhdeksän aamulla juhannusaattona 21. kesäkuuta 2019.

Kohteeksi valittu kevyt panssaroitu risteilijä SMS Dresden makaa pohjassa rinteessä. Sen keula nousee noin 34 metrin syvyyteen, perä on joitakin metrejä syvemmällä. Aluksen pinnassa erottuu edelleen Dresdenin kaupungin tunnus: kultaisella pohjalla leijona ja kaksi mustaa paalua.