Sananvapaus Venäjällä: "Aletaan olla jo lähellä neuvostosysteemiä"

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Christian Sundgren on huolissaan kehityksestä.

sanavapaus
Teksti
Leena Sharma
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäjällä tulee elokuun alussa voimaan laki, joka vaatii bloggaajia ja sosiaalisen median kirjoittajia rekisteröitymään, mikäli heidän sivunsa kerää yli 3 000 vierailijaa päivässä. Mistä tämä kertoo, Toimittajat ilman rajoja Suomi -järjestön puheenjohtaja Christian Sundgren?

”Toimittajat ilman rajoja on seurannut Venäjän kehitystä erittäin huolestuneena. Sananvapautta kavennetaan jatkuvasti. Joulukuussa 2013 hyväksyttiin laki, joka mahdollisti nettisivujen sulkemisen ilman tuomioistuimen päätöstä. Opposition kriittisimmät äänet, kuten entinen shakkimestari Garri Kasparov, on vaiennettu. Huhtikuussa määrättiin, että pankkitoimintaa ei saa kritisoida liian äänekkäästi. Lisäksi säädettiin laki, joka estää muun muassa sotaveteraanien ja valtion rakenteiden kritisoimisen.”

Millaisen koneiston valvonta vaatii?

”Kiinassa on arviolta kaksi miljoonaa virkamiestä, jotka vahtivat internetiä. Venäläisiä lukuja ei tiedetä, mutta sielläkin kyseessä on valtava koneisto. Varmasti nykyinen presidentti KGB-taustallaan tietää, miten sellainen rakennetaan. Venäjällä on pitkä traditio kansalaisten kyttäämisessä. Nyt aletaan olla jo aika lähellä vanhaa neuvostosysteemiä: ihmiset saavat tietoa vain virallisesti valvottujen kanavien kautta, he elävät propagandan varassa. Se on huomattu hyvin Ukrainen kriisissä.”

”Jokunen vuosi sitten sanottiin, että Putin ei seuraa mediaa vaan on täysin turvallisuusviranomaisten välittämän tiedon varassa. Kohta venäläiset ovat samassa tilanteessa: byrokraatit kertovat heille, mitä maailmassa tapahtuu.”