
Sananvapauden rajoittamisesta kritisoitu laki toi Facebookille sakot heti alkumetreillä – reagoi vihapuheeseen liian hitaasti
Komissaari Julian King on varoittanut sosiaalisen median yhtiöitä siitä, että EU puuttuu vihasisältöihin direktiivillä, jos yhtiöiden omavalvonta ei toimi riittävän hyvin.
Saksassa vuoden 2018 alussa voimaan tulleen, vihapuhetta netissä suitsivan NetzDG-laki on tullut konkreettiseen käyttöön. Maan oikeusministeriö kertoi vuoden 2018 ensimmäistä puoliskoa koskevassa raportissaan määränneensä Facebookille kahden miljoonan euron sakon, koska yhtiö ei ollut poistanut sen alustalla julkaistuja vihapuheita lain määräysten mukaisesti.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun mikään eurooppalainen maa on rangaissut amerikkalaista someyritystä vihapuheen sallimisesta sivuillaan.
NetzDG-laki on lajissaan ankarimpia koko maailmassa ja se velvoittaa suuret sosiaalisen median yritykset poistamaan vihapuheeksi tulkittavat viestit vuorokauden kuluessa siitä, kun niistä on ilmoitettu yhtiölle. Laki koskee someyrityksiä, joilla on Saksassa yli kaksi miljoonaa käyttäjää.
Laki on herättänyt Saksassa paljon keskustelua siitä, rajoittaako se liikaa sananvapautta ja esimerkiksi maan journalistiliitto on vaatinut sen kumoamista. Lain takia muun muassa äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle, AfD-puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storchin postauksia on poistettu ja sosiaalisen median tilejä on väliaikaisesti suljettu. NetzDG-lain kriitikkojen mukaan kysymys on poliittisen sensuurin hyväksymisestä.
Asiantuntijoiden mukaan kahden miljoonan euron sakko on kuin pisara meressä, sillä Facebook tuotti voittoa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 15 miljardia dollaria.