Samurai-etiikka elää japanilaisten liike-elämässäkin

Marutei Tsurusen Japani: Samuraihenki on läsnä tavallisessa arjessa.

Japani
Teksti
Marutei Tsurunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomessa ja ympäri maailmaa tunnetaan Akira Kurosawan elokuva Seitsemän Samuraita. Yksi suomalainen ystäväni on katsonut sen 5o kertaa. Elokuva kuvaa köyhän kylän elämää Japanissa 1600 luvulla. Villiintyneiden sotilaiden joukko aikoo hyökätä kylään ryöstämään ja kiduttamaan kyläläisiä.

Kyläläiset palkkaavat seitsemän samuraita johtamaan taistelua rosvoja vastaan ja pelastamaan kylän tuholta. Samurait saavat palkkioksi rahan sijasta riisiä, mutta tyytyvät siihenkin. Riisiä vastaanottaessa yksi samurai sanoo: ”Tämä riisi on todella arvokasta, täytyy syödä säästeliäästi.”

Elokuva kuvaa samuraita kyläläisten puolustajina ja samuraiden henkistä ylevyyttä ja ritarillisuutta. Elokuvan repliikeistä kuvastuu todellinen samurai-etiikka: ”Taistelu tulee olemaan kova eikä siitä koidu rahallista hyötyä, eikä muita ansioita tulevaisuutta varten, mutta silti haluamme yrittää.” ”Tässä voi mennä henki”, samuraiden johtaja sanoo värvätessään erästä samuraita mukaan ja saa vastaukseksi hymyn. ”Toisten varjeleminen koituu varjelukseksi myös itselle. Pelkän oman edun tavoittelu koituu omaksi tuhoksi.”

Taistelun päätyttyä samuraijohtaja toteaa: ”Jälleen hävisimme taistelun. Kyläläiset voittivat, emme me.”