Salakuljettajat ja huumekauppiaat kiittävät: Brexit paransi rikollisten toimintamahdollisuuksia Britanniassa

Britannia ei ole pystynyt aloittamaan kunnollisia tullitarkastuksia satamissaan. Brexit lamautti myös tietojenvaihdon Britannian ja EU:n poliisiviranomaisten välillä.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian lähtö Euroopan unionista on luonut poikkeuksellisen hyvät toimintamahdollisuudet salakuljettajille ja muulle kansainväliselle rikollisuudelle.

Tärkeä syy on tutkijoiden mukaan Britannian tullivalvonnan heikkous. Vaikka brexit-siirtymäkausi päättyi vuoden vaihteessa, valvontaa Englannin kanaalin satamissa ei ole kunnolla edes aloitettu.

Tarkastusten puute helpottaa esimerkiksi huumeiden salakuljetusta EU-maista Britanniaan. Toiseen suuntaan sama ei onnistu yhtä helposti, sillä EU-maat aloittivat omalla puolellaan kanaalia Britanniasta tulevien tavaroiden täydet tarkastukset tammikuun alussa.

Myös Britannian ja Euroopan unionin välinen rikollisia koskeva tietojenvaihto on supistunut vuodenvaihteen jälkeen minimiin. EU-ero päätti Britannian oikeuden käyttää Schengenin SIS II -henkilö- ja ajoneuvohakutietokantoja ja ECRIS-rikosrekisteritietokantaa.

Maa voi toki yhä hyödyntää Interpolin apua kansainvälisen rikollisuuden torjunnassa. Interpolin tietokannat eivät kuitenkaan ole kuin osittain suoraan yhteydessä EU-maiden poliisihallintojen ja brittipoliisin tietokantoihin, joten tietojen hakeminen on paljon aikaisempaa hitaampaa ja työläämpää.