Salaisia Moskovan-matkoja, hotellikeskusteluja rahoituksesta – Italian huippusuosittu Lega-puolue Kremlin kyljessä kiinni

Legan johtaja Matteo Salvini odottaa, että Italian kansa antaa hänelle vaaleissa täyden vallan.

Italia
Teksti
Mika Horelli

Heinäkuussa 2019 amerikkalainen BuzzFeed News -uutissivusto raportoi, kuinka Italian sisäministerin ja Lega-puolueen puheenjohtajan Matteo Salvinin keskeinen avustaja Gianluca Savoini oli 18. lokakuuta 2018 käynyt kahden muun italialaisen ja kolmen venäläisen kanssa luottamuksellisia keskusteluja.

Moskovan Metropol-hotellissa keskusteltiin siitä, miten Venäjä voisi dieselöljykaupoiksi puettuna rahoittaa Lega-puoluetta kymmenillä miljoonilla euroilla. Keskustelut nauhoitettiin. Ne päätyivät BuzzFeedille, joka julkaisi ne.

Venäjän keskeinen tavoite on tukea kaikin mahdollisin keinoin Euroopan unionia sisältäpäin hajottavia poliittisia ryhmiä, ja Legan tukeminen sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

Salvini luonnollisesti kiistää tienneensä hankkeesta mitään. Sisäministeri itse on usein nähty vieras Moskovassa. Avoimesti Venäjän politiikkaa ihaileva Salvini on käynyt muun muassa useampaan kertaan Ukrainalta vallatulla Krimillä tukemassa Venäjän miehityspolitiikkaa.

Nyt tutkivaan journalismiin ja netistä sekä julkisista rekistereistä löytyvän tiedon penkomiseen erikoistunut Bellingcat-kansalaisjournalistiryhmä on kertonut, että Legan yhteydet Moskovaan ovat olleet huomattavasti tiiviimmät kuin tähän asti on uskottu.