Saksassa hidas rokotustahti nostattaa kritiikkiä Merkelin hallitusta kohtaan – lähestyvät vaalit lisäävät painetta

Koronahuippukokouksen anti jäi laihaksi. Rokotepula jatkuu huhtikuulle, vaikka lääketehtaat lupasivat lisätä toimituksia EU-maihin.

Koronarokotteita valmistavien lääketehtaiden tuotantovaikeudet kiristävät tunnelmaa Saksassa. Kansalaisten kärsivällisyys on koetuksella, ja liittokansleri Angela Merkelin hallituksen koronapolitiikka on joutunut ankaran kritiikin kohteeksi.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 70 prosenttia saksalaisista on tyytymättömiä hallituksen toimintaan. Tulilinjalla on ollut ennen kaikkea terveysministeri Jens Spahn, mutta myös Merkel ja EU-komission saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyen ovat saaneet osansa kritiikistä.

Arvostelijat ovat muistuttaneet, että Saksa valmisteli vielä kesällä yhteistä rokotehankintaa Hollannin, Italian ja Ranskan kanssa. Lopulta hankinta annettiin kuitenkin EU:n komission tehtäväksi, ja mukaan otettiin kaikki unionin jäsenmaat.

Monet pitävät tätä virheenä, sillä EU:n yhteishankinta ei ole toiminut odotusten mukaisesti. Rokotteita ei ole saatu tarpeeksi, ajanvarausjärjestelmä ei toimi kunnolla, ja kiireellä pystytetyt rokotuskeskukset seisovat tyhjillään. Näillä näkymin rokotteita saadaan riittävästi jakeluun vasta huhtikuussa.