Saksan valtapuolue CDU:n kriisi syvenee – supervaalivuosi alkoi historiallisilla tappioilla

Vihreät nousi suurimmaksi voittajaksi Baden-Württembergin ja Rheinland-Pfalzin osavaltiovaaleissa. Oikeistoradikaali AfD joutui pettymään.

Saksan päähallituspuolue CDU kärsi sunnuntaina kirvelevän tappion kaksissa osavaltiovaaleissa. Kristillisdemokraattien kannatus putosi Rheinland-Pfalzissa yli neljä  ja Baden-Württembergissa runsaat kolme prosenttiyksikköä vuoden 2016 vaaleista. Tulokset olivat puolueelle historian huonoimmat.

Baden-Württembergin ja Rheinland-Pfalzin vaalit käynnistivät Saksassa niin sanotun supervaalivuoden, joka huipentuu syyskuussa liittopäivävaaleihin. Samalla päättyy liittokansleri Angela Merkelin 16 vuotta kestänyt kausi Saksan johtajana.

Vaalikampanjat käytiin koronakriisin vuoksi pääosin internetissä ja merkittävä osa äänesti postitse. Tuloksia on analysoitu tarkasti, sillä niiden uskotaan kertovan voimasuhteiden muutoksista myös valtakunnan tasolla. Nyt näyttää siltä, että kristillisdemokraateien kannatus sakkaa ja vihreät ovat nousussa.

Sosiaalidemokraattien kannatus putosi Rheinland-Pfalzissa hivenen, mutta SPD säilytti kuitenkin asemansa suurimpana puolueena suositun pääministerin Malu Dreyerin ansiosta.

Runsaan neljän miljoonan asukkaan Rheinland-Pfalz on erikoistapaus. Sosiaalidemokraatit ovat olleet säilyttäneet asemansa valtapuolueena jo 30 vuotta valtakunnallisesta alamäestään huolimatta. Viime vuosina SPD on hallinnut Rheinland-Pfalzia yhdessä vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa. Hallituksen asema vahvistui nyt vihreiden vaalivoiton ansiosta.