Kiinan kiila

Ranskan presidentti olisi halunnut matkalle Pekingiin yhdessä Saksan liittokanslerin kanssa. Liittokansleri valitsi mieluummin suuryritykset.

Euroopan unioni
Teksti
Frida Keränen

Saksan liittokansleri Olaf Scholz matkusti marraskuun alussa Kiinaan mukanaan muun muassa Deutsche Bankin, Volkswagenin ja BMW:n toimitusjohtajat. Scholz oli ensimmäinen eurooppalaisjohtaja, joka tapasi presidentti Xi Jinpingin tämän historiallisen uudelleenvalinnan jälkeen ja samalla ensimmäinen eurooppalaisjohtaja, joka vieraili Kiinassa koronapandemian alettua.

Scholzin hallitus salli syksyllä Kiinan valtion omistaman Cosco-varustamon ostaa 24,9 prosentin osuuden Hampurin satamasta. Saksan tiedustelupalvelu oli varoittanut ennen kauppojen vahvistamista, että tärkeän infrastruktuurin myyminen Kiinalle voisi antaa sille mahdollisuuksia poliittiseen painostamiseen.

Lisäksi saksalainen kemikaalijätti BASF on siirtämässä tuotantoaan pysyvästi Euroopasta Kiinaan kohonneiden energiakustannusten vuoksi.

Reutersin tietojen mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron olisi halunnut matkustaa Pekingiin yhdessä Scholzin kanssa. Se olisi ollut osoitus EU:n yhtenäisyydestä. Scholz kieltäytyi ehdotuksesta.

Liittokansleri perusteli matkaansa Politico-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa, jossa hän korosti matkustavansa Pekingiin paitsi Saksan liittokanslerina, myös eurooppalaisena.

”En tee niin puhuakseni koko Euroopan puolesta – se olisi röyhkeää ja väärin – vaan koska Saksan Kiina-politiikka voi olla menestyksekästä vain, kun se on yhteneväistä Euroopan Kiina-politiikan kanssa,” Scholz kirjoitti.

Monessa Euroopan maassa Saksan linja on nähty sooloiluna. Erot suhtautumisessa Kiinaan ovat lisänneet jännitteitä Saksan ja Ranskan väleihin, jotka ovat muutenkin viileät. Baltian maat korostivat lokakuussa pidetyssä EU-huippukokouksessa yhteisen Kiina-politiikan tarvetta.

”On tärkeää, että emme tee kahdenvälisiä sopimuksia Kiinan kanssa, koska se tarkoittaisi, että olemme unionina heikko”, Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi.

Pääministeri Sanna Marin ei EU-huippukokouksessa halunnut kommentoida medialle Scholzin Kiinan-matkaa tai Hampurin sataman kauppoja, vaan painotti yhteisen keskustelun tärkeyttä.