Saksa siirtyi kolmen vahvan naisen komentoon – konservatiivit katkeria

Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer ja Andrea Nahles yrittävät pitää horjuvan hallituksen koossa.

Andrea Nahles
Teksti
Teppo Tiilikainen

Saksan politiikkaa määritellään tästä päivästä eteenpäin kolmen vahvan naisen johdolla. Annegret Kramp-Karrenbauerin, 56, voitto kristillisdemokraattien puheenjohtajakisassa merkitsee sitä, että Angela Merkel voi jatkaa toistaiseksi liittokanslerina, ja Andrea Nahlesin johtamat sosiaalidemokraatit pysyvät hallituksessa.

Kramp-Karrenbauer päihitti lauantaina päättyneen Hampurin puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa niukasti puolueen markkinaliberaalia siipeä edustavan Friedrich Merzin. Tulos oli karvas pettymys CDU:n oikeistolle.

Kramp-Karrenbaueria kutsutaan hankalasti lausuttavan sukunimensä vuoksi yksinkertaisesti AKK:ksi. Hän oli tehnyt näyttävän uran kotiosavaltionsa Saarlandin sisä- ja pääministerinä, kun Merkel kutsui hänet viime talvena Berliiniin CDU:n puoluesihteeriksi. Nyt hänen tehtävänään on kääntää kristillisdemokraattien kannatus uudelleen nousuun.

Angela Merkel jatkaa toistaiseksi hallituksen johdossa liittokanslerina. Naiset ovat saattaneet kuitenkin sopia, että liittokansleri vaihtuu sopivan hetken tullen kesken kauden, jotta Kramp-Karrenbauer voisi käydä seuraavien liittopäivävaalien kampanjan liittokanslerina.