Saksa haluaa kiristää tiukkoja vihapuhelakejaan entisestään – Vaatisi some-yrityksiä ilmiantamaan vihapuheen viranomaisille

Kriitikot pelkäävät tiukan vihapuhelainsäädännön johtavan sensuuriin ja siihen, että laillista sisältö poistetaan varmuuden vuoksi.

nettiviha
Teksti
Mika Horelli

Saksan hallitus hyväksyi keskiviikkona 19. helmikuuta lakiesityksen, joka voimaan tullessaan pakottaisi Facebookia ja muita sosiaalisen median alustayritystä ilmiantamaan verkossa esiintyvän vihasisällön viranomaisille.

Lakiesitys listaa vihasisällöiksi muun muassa verkon kautta esitetyt tappouhkaukset ja viranomaisiin kohdistuvat vihaviestit. Sosiaalidemokraattisen oikeusministeri Christine Lambrechtin mukaan tulevaisuudessa jokainen, joka levittää verkossa vihaa ja uhkauksia Saksassa, päätyy syytteeseen.

Tullakseen voimaan esityksen on vielä läpäistävä Saksan liittopäivien molemmat kamarit.

Jo nyt Saksan lait vihapuheen kitkemisestä ovat tiukemmat kuin missään muussa länsimaisessa demokratiassa. Vuonna 2017 säädetyn lain mukaan someyritykset ovat voineet saada vihapuheen levittämisestä jopa 5–50 miljoonan euron sakot. Laki kattaa kaikki sisältötyypit; tekstit, kuvat ja videot.

Lain perusteella on myös jo jaettu sakkoja. Facebook sai vuonna 2018 kahden miljoonan euron sakot, koska yhtiö ei ollut poistanut alustallaan julkaistua vihapuhetta riittävän nopeasti. Lain mukaan aikaa vihasisältöjen poistamiseen on ollut yksi vuorokausi, mutta tätäkin sääntöä ollaan kiristämässä.