Ruutitynnyrin paluu: Kosovo haluaa nopeasti oman armeijan – Balkan on taas Venäjän ja Turkin leikkikenttä

Poliitikot Bosniassa, Serbiassa ja Kosovossa miettivät vakavissaan, miten rajoja voitaisiin vetää uudelleen.

Balkan
Teksti
Tuula Koponen Pentti Väistö

Serbian ja Kosovon välit ovat viime kuukausina tulehtuneet niin pahoin, että Kosovo aikoo perustaa pikavauhtia oman armeijan.

Presidentti Hashim Thaçi, 48, on pistänyt peliin koko arvovaltansa ja uhkaa erota, ellei hänen tekemänsä aloite Kosovon turvallisuusjoukkojen (KSF) muuttamisesta asevoimiksi mene läpi 120-paikkaisessa parlamentissa.

Thaçin suunnitelma ei sinänsä ole uusi, sillä Naton kouluttamien turvallisuusjoukkojen muuttamista armeijaksi on valmisteltu Kosovossa jo vuosia. Uutta on kuitenkin se, että Thaçi aikoo runnoa uudistuksensa parlamentissa ohi perustuslain, joka noudattaa presidentti Martti Ahtisaaren monietnistä Kosovo-suunnitelmaa.

Lakialoite on tyrmistyttänyt sekä kansainvälisen yhteisön että Serbian, joka kokee kutenkin saaneensa tärkeän erävoiton, kun sekä Nato, Yhdysvallat että EU ovat tuominneet Thaçin aikeet.

Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia pitää sitä edelleen autonomisena maakuntanaan ja kutsuu sitä virallisesti nimellä Kosovo ja Metohija. EU-maista Kosovoa eivät ole tunnustaneet Espanja, Slovakia, Romania, Kreikka ja Kypros.