Ruotsissa jengit ampuvat yhä useammin itse muokkaamillaan aseilla – starttipistooleita ja kaasuaseita tuodaan muualta Euroopasta

Kaasuaseen muokkaaminen tavallisia luoteja ampuvaksi on suhteellisen helppoa. Nuoret käyttävät aseita ajattelemattomammin kuin ammattirikolliset, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja.

Joka viidennessä Tukholman alueen ammuskelussa käytetään aseena nykyisin laittomasti muokattua starttipistoolia tai kaasuasetta, alueen poliisi arvioi. Asiasta uutisoi Dagens Nyheter. Osuus on lähes kaksinkertaistunut alle parissa vuodessa.

Laittomasti muokattujen aseiden määrä on kasvanut Ruotsissa huomattavasti muutamana viime vuonna. Erityisesti kehitys näkyy Tukholmassa, jossa poliisin arvion mukaan jo joka kolmas ase on laittomasti muokattu. Itse muokattuja aseita on käytetty muun muassa henkirikoksissa.

Joulukuussa julkaistun tuoreen raportin mukaan kuolemaan johtava aseväkivalta on vähenemässä kaikissa muissa Euroopan unionin maissa paitsi Ruotsissa ja Hollannissa. Vuonna 2020 Ruotsissa oli viranomaisten mukaan 366 aseellista yhteenottoa, joissa kuoli yhteensä 44 ihmistä. Tänä vuonna määrä vaikuttaa pysyneen suunnilleen samanlaisena.

Kaasuaseet ovat aseita, joista laukaistaan ruutikaasujen avulla luodin sijaan kaasupatruna. Patruunan sisällä on kaasujauhetta, joka ammuttaessa leviää ilmaan. Aseita voidaan käyttää esimerkiksi kyynelkaasun levittämiseen tai ampumaharjoituksissa.

Aseiden muuttaminen käyttämään tavallisia luoteja on suhteellisen helppoa. Itse muokattu ase saattaa kestää käytössä alle kymmenen laukausta, mutta osa aseista on testeissä kestänyt jopa vajaat sata oikealla luodilla ammuttua laukausta.