Ruotsin-matkaajia uhataan potkuilla, poliisi tutkii henkilö­todistuksia Norjan rajalla – Ruotsin turismi kärsii koronalinjasta

"On epärealistista odottaa, että ruotsalaisten kotimaanmatkailu pystyisi läheskään korvaamaan sen menetyksen, jonka ulkomaalaisten poissaolo aiheuttaa", sanoo SEB-pankin päästrategi Jussi Hiljanen.

koronavirus
Teksti
Karoliina Paananen

EU-maat ovat viime viikkojen avanneet rajojaan muiden jäsenvaltioiden matkailijoille, mutta ruotsalaisille rajat pysyvät useissa maissa yhä kiinni.

Kesäkuun 30. päivästä alkaen ruotsalaiset saavat matkustaa kolmeentoista maahan, esimerkiksi Ranskaan, Espanjaan, Italiaan ja Kroatiaan.

Reilun kymmenen miljoonan asukkaan Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 5 200 ihmistä, kun 5,3 miljoonan asukkaan Norjassa vastaava luku on noin 250.

Ruotsi on nojannut koronaviruksen suhteen laumasuojastrategiaan. Tukholman Karoliinisen instituutin ja Karoliinisen yliopistosairaalan kesäkuun puolivälissä tehdyssä tutkimuksessa vasta-aineita löytyi kuitenkin vain 17 prosentilla tukholmalaisista, mikä on vähemmän kuin toivottiin.

Naapurimaissa ruotsalaisturisteja ei toistaiseksi oteta vastaan. Norja ja Tanska rajoittavat ruotsalaisten matkailua, ja tiistaina 23. kesäkuuta myös pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus tiedotti, että Suomen matkustusrajoitus Ruotsiin pysyy voimassa.