Romuja puistojen pimeisiin kulmiin, roskapusseja naapurikunnan kaduille – Bryssel yrittää suitsia jäteongelmaansa

Muovisten ruokailuvälineiden kiellosta toivotaan helpotusta roskaongelmaan.

Belgia
Teksti
Mika Horelli

Brysselin kaupunki ryhtyi näyttämään esimerkkiä muulle Euroopalle maanantaina 1. heinäkuuta, kun se kielsi kerralla kaikista katutapahtumistaan kertakäyttöisten muovituotteiden käytön. Pillit, haarukat, veitset, mukit ja tarjottimet ovat nyt pannassa.

Kaupungin vuotuiset ulkoilmatapahtumat ovat tuottaneet yhteensä noin 1 200 tonnia jätettä, josta halutaan päästä eroon. Merkittävä osa jätteestä on ollut nimenomaan muoviroskaa.

Kielto tuli voimaan niin äkkiä, että lauantaina 6. heinäkuuta Brysselistä alkaneen Tour de Francen -tapahtumien järjestäjät joutuivat viime hetkellä keksimään vaihtoehtoisia ratkaisuja juhlaväen ruokintakäytäntöihin.

Bryssel toimii etuajassa, sillä EU-parlamentti sinetöi maaliskuussa 2019 asiaa koskevan direktiivin, joka kieltää EU-maista kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet, lautaset, pillit ja hajoamattomat muoviset ruokien säilytysastiat vuoteen 2021 mennessä.

Euroopan parlamentin mukaan direktiivillä säästetään luonnolle aiheutuvista vahingoista ainakin 22 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Komission mukaan yksin mereen päätyvistä jätteistä jopa noin 80 prosenttia on muovia.