Rikossuma europarlamentissa herätti huolen salaisen tiedon päätymisestä vääriin käsiin, suomalaiset tiettävästi välttyneet varkailta

Epäilyjä varkaiden motiiveista on herättänyt muun muassa italialaisparlamentaarikon kaappiin tehty murto, jonka yhteydessä tavaraa ei kuitenkaan varastettu.

Bryssel
Teksti
Mika Horelli Karoliina Paananen

Töihin koronaevakon jälkeen palanneet Euroopan parlamentin jäsenet ja virkamiehet ovat raportoineet parlamentin rakennuksissa tapahtuneista lukuisista varkauksista.

Brysselin keskustan Luxembourg-aukion laidalla sijaitseva rakennus oli lähes tyhjillään sen jälkeen, kun parlamentin puheenjohtaja David Sassoli oli määrännyt parlamentin jäsenet ja muun henkilökunnan etätöihin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi maaliskuussa.

Ensimmäiset raportit varkauksista tehtiin huhtikuussa.

Parlamentin turvallisuudesta vastaavan DG SAFE:n mukaan heinäkuun alkuun mennessä noin viisikymmentä parlamentin jäsentä tai työntekijää on tehnyt ilmoituksen omaisuutensa katoamisesta. Varkaille ovat kelvanneet erityisesti kannettavat tietokoneet, mutta myös muuta omaisuutta on viety muun muassa auki murretuista kaapeista ja laatikoista.

Korona-aikana ulkopuolisia ei ole päästetty sisään parlamenttirakennukseen. Vierasryhmät ja henkilökohtaiset vieraat ovat olleet kiellettyjä, mutta eri tehtävissä työskenteleviä ihmisiä on alueella silti paljon.