Puola kulkee Unkarin tietä

Vaalien alla valtapuolue Laki ja oikeus on suosiossa. Hallitus on nostanut lapsilisiä ja eläkkeitä ja vapauttanut nuoria veroista.

demokratia
Teksti
Tuula Koponen

Pride-kulkueen järjestäjät osasivat odottaa, että kohtaisivat vastarintaa äärikonservatiivisessa Białystokissa Koillis-Puolassa. Olihan seksuaalivähemmistöjen tasa-arvomarssit kielletty monissa alueen kaupungeissa. Białystokia ympäröivä maakunta oli jopa julistautunut ”LGBT-ideologiasta vapaaksi” vyöhykkeeksi.

Białystokin seutu on valtaa pitävän vanhoillisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) vankkaa tukialuetta. Heinäkuun lopun Pride-kulkue oli ensimmäinen kaupungin historiassa, ja luvan sille oli myöntänyt Białystokin sitoutumaton pormestari.

Osanottajia oli vain parisataa. Yllätys oli melkoinen, kun paikalla oli tuhansia vastamielenosoittajia. Näkyvimmän joukon muodostivat vihaiset ja raivoavat miehet, jotka heittelivät kulkuetta pulloilla ja tiiliskivillä.

Varsinainen järkytys oli se, että riehujien seassa oli tavallista kansaa, jopa kokonaisia perheitä. Ihmiset heittelivät parvekkeiltaan kananmunia ja pilaantuneita vihanneksia.