Ranskalainen huippukokki neuvoo syömään lähiruokaa

lähiruoka
Teksti
SK:n toimitus
Huippukokki Alain Ducasse (vas.) itseään esittävän vahanuken vieressä Pariisin Grevin-museossa maaliskuussa 2009. Kuva FRANCOIS MORI / AP / Lehtikuva.

Käyttäkää paikallisia, sesongin mukaisia raaka-aineita ja ostakaa ne torilta kauppiailta, jotka tuntevat tuotteiden alkuperän. Näin neuvoo ranskalainen huippukokki Alain Ducasse.

Monet pitävät Ducassea maailman parhaana ravintola-alan ammattilaisena, sillä hänellä on ollut samaan aikaan jopa kolme kolmella Michelin-tähdellä palkittua laaturavintolaa. Tuoreet Ducassen linjaukset kuulostavat samalta kuin perinteiset puolustuspuheet suomalaisesta lähiruoasta.

Ducasse on puristanut lähiruokaa ylistävän uuden kirjansa nimeen koko sanomansa: ”Luonnonmukaista, yksinkertaista, terveellistä ja herkullista”. Kirjan julkistamiseen liittyneissä haastatteluissa Ducasse on perustellut näkemyksiään ekologisilla syillä. Huippukokin mielestä syömisessäkin täytyy muistaa ekologinen vastuu.

Ducasse kehottaa vähentämään varsinkin punaisen lihan syöntiä, sillä pihvikilon tuottamisen ekologinen jalanjälki on paljon suurempi kuin vastaavan määrän possua tai kanaa. Ylipäänsä Ducasse neuvoo suosimaan vihanneksia ja valmistamaan esimerkiksi jälkiruuat hedelmistä. Luonnollisesti tuotteissa on suosittava luomua.

Luomutuotteiden määrä Ranskan kaupoissa on viime vuosina selvästi lisääntynyt, mutta varsinainen ongelma Ranskassakin on liika syöminen. Marraskuussa julkistetun selvityksen mukaan maassa on kaksikymmentä miljoonaa ylipainoista. Heistä varsinaisesti lihavia on 10 miljoonaa.

Viimeisen 12 vuoden aikana ranskalaisten keskipaino on noussut kolme kiloa mutta vyötärönmitat paisuneet miehillä kuusi senttiä ja naisilla kahdeksan. Lisäksi painolasti on alkanut kertyä entistä nuorempana.

Ranskassa ei ole jääty ihmettelemaan lihomista, vaan jo pari vuotta sitten ruokamainoksiin tulivat pakolliset muistutukset terveellisistä ruokatavoista. Välttäkää liikaa suolaa, sokeria ja rasvaa, pyörivät tekstit televisiomainoksissa, joissa herkutellaan juuri sokerin, rasvan ja suolan voimalla. Muut mainoksiin liittyvät tietoiskut kehottavat muun muassa syömään vähintään viisi vihannesta tai hedelmää päivässä ja liikkumaan säännöllisesti.

Teksti Anne Kuorsalo, Pariisi