Raju kullan kysyntä tuhosi sademetsiä – kahdeksan Helsingin verran

Tutkimus: Finanssikriisi kiihdytti kullan kysyntää, myös laittomia kaivoksia perustettiin.

Etelä-Amerikka
Teksti
Mikko Niemelä

Etelä-Amerikan sademetsistä osa on tuhoutunut rajun kullan kysynnän seurauksena vuosien 2001–2013 aikana. Puerto Ricon yliopiston tutkijoiden selvityksestä käy ilmi, että sademetsää tuhoutui yhteensä lähes 1700 neliökilometriä arvokkailla luontoalueilla. Se on yli kahdeksan kertaa isompi alue kuin Helsingin kaupungin maapinta-ala.

Vuosien 2001–2006 aikana kultaa kaivettiin 61 paikkakunnalla ja tuhot olivat noin 380 neliökilometriä. Vuonna 2007–2013 kultakaivoksia oli jo 116, jolloin sademetsää tuhoutui tutkimusalueella 1300 neliökilometriä.

Suurimmat tuhot kultakaivoksista aiheutuivat vuoden 2007 jälkeen, jolloin kullan globaali kysyntä kiihtyi finanssikriisin seurauksena. Sijoittajat suojasivat omaisuuttaan kullalla, ja jalometallin maailmanmarkkinahinta nousi vuoteen 2011 saakka rajusti.

Kun kullan hinta nousi, kultakaivoksia avattiin kiihtyvällä tahdilla ja tuotantomäärät nousivat. Sademetsiin perustettiin myös laittomia kultakaivoksia.

Sademetsien raivaaminen kultakaivoksien tieltä on ollut rajuinta Ranskan Guayanassa, Brasiliassa, Kolumbiassa ja Perussa. Sademetsää hävisi muun muassa teiden ja rakennusten alle. Tiedot ilmenivät ilmakuvista, joihin tutkijat yhdistivät tietoja kaivoksista erilaisista tietokannoista.