Ohituskaista talousrikollisille

Turvapaikanhakijat odottavat vastaanottokeskuksissa, mutta kansalaisuusshoppailijoille ovi EU-maihin aukeaa rahalla.

ulkomaat
Teksti
Hannu Pesonen

Samaan aikaan kun EU-maat ovat ohjanneet miljoonia Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksiin odottamaan päätöstä oleskeluluvasta, yhä useampi unionin jäsenvaltio on rakentanut vauraille talouspakolaisille oman premium-sisäänkäyntinsä.

Ainakin yksitoista EU-maata myy passejaan ja pitkäaikaisia oleskelulupia rahaa vastaan. Kyseessä on Kultainen viisumi-ohjelma, joka sisältää vakavia korruptioriskejä. Näin toteaa lahjontaa tarkkaileva kansalaisjärjestö Transparency International. Kultaista viisumia tarjoavat Belgia, Britannia, Bulgaria, Espanja, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Malta ja Portugali.

Kansalaisuus tai lupa asettua EU-maahan myydään investointeja vastaan. Hakija sijoittaa varat yksityiseen liiketoimintaan, kiinteistöihin ja maaomaisuuteen tai valtion joukkovelkakirjalainoihin.

Eri maiden asettamissa ehdoissa ja hinnoissa on eroja, mutta perusperiaate on Transparencyn selvitysten mukaan sama. Kun bisnesluokan hakija lyö rahat tiskiin, ovi aukeaa ilman suurempia selvityksiä hänen aiemmasta taustastaan.