Rahanjako suorassa lähetyksessä

Suomalaiset veronmaksajat eivät tule rahoittamaan talebanin johtamaa emiraattia, lupaa erityislähettiläs Janne Taalas Afganistan-kokouksen alla.

ulkomaat
Teksti
Katri Merikallio

Suomi isännöi Genevessä 23. marraskuuta alkavaa kokousta, jossa linjataan, miten Afganistania rahoitetaan tulevina vuosina.

Afganistanin avustajat – yli 70 maan hallitukset ja suuri joukko järjestöjä – etsivät yhteistä säveltä poikkeuksellisen paineen alla. Syvästi apuriippuvainen Kabulin hallitus ja sitä vastaan taisteleva kapinallisliike taleban ovat neuvotelleet rauhasta Dohassa syyskuusta asti, mutta sovusta ollaan kaukana.

Väkivalta siviilejä kohtaan on vain kiihtynyt. Runsaan viikon sisällä loka-marraskuussa terrori-iskuissa kuoli 100 siviiliä, useimmat nuoria opiskelijoita ja lapsia.

”Konferenssin tavoite on tukea Afganistanin hallitusta ja kansaa, turvata tähänastiset saavutukset ja tukea rauhanprosessia”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Hän toimii kokouksen puheenjohtajana kehitysministeri Ville Skinnarin (sd) kanssa. Paikalla Genevessä on puheenjohtajisto. Muut osallistuvat koronan takia etänä.