Radikaali-islamistit ja äärioikeisto luovat pahimman terroriuhan – Europol varoittaa maanalaisista ryhmistä

Etnonationalistisen äärioikeiston harjoittaman terrorin uhka on konkretisoitunut viime aikoina erityisesti Saksassa. Pohjois-Irlannissa itää uuden väkivallan siemen.

äärioikeisto
Teksti
Mika Horelli

Europolin 23. kesäkuuta julkaiseman raportin mukaan terroristiset hyökkäykset tai niiden yritykset ovat selkeästi vähentyneet EU-maissa. Radikaalit islamistit ja nationalistinen äärioikeisto muodostavat kuitenkin edelleen merkittävimmät EU-maiden kansalaisia vastaan kohdistuvat terroriuhat.

Islamilaisen Isis-kalifaatin kannattajat muodostavat edelleen suuren uhan, vaikka se on menettänyt alueensa Lähi-Idässä. Järjestön soluja toimii edelleen Euroopassa, Lähi-Idässä, Afrikassa ja Aasiassa.

Isisin kannattajien edellinen eurooppalaisiin kohdistunut iso terrori-isku tapahtui pääsiäisenä 2019 Sri Lankassa, jossa paikallisten islamistiryhmien hyökkäyksissä kirkkoihin ja hotelleihin kuoli yhteensä 253 ja haavoittui yli 500 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli 17 EU-maan kansalaista.

 

Europolin mukaan Isis pyrkii edelleen mahdollisimman näyttäviin iskuihin länsimaalaisia vastaan kaikkialla, missä se on mahdollista. Tämän lisäksi oman vaaransa tuovat Isisistä inspiroituneet yksittäiset jihadistit, joilla ei välttämättä ole mitään toimivaa yhteyttä järjestöön.