Puubiomassa - uusi vaateteollisuuden raaka-aine?

puubiomassa
Teksti
Marko Hamilo
paju
Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

Nyt mietitään, voisiko kotimaista pajua hyödyntää tekstiilikuidun tuottamisessa.

Puuvillaa viljellään monilla kuivilla alueilla eri puolilla maailmaa, vaikka sen viljely vaatii paljon vettä. Kestävämpää kehitystä olisi, jos tekstiilien raaka-aineita saataisiin alueilta, jotka eivät kärsi kuivuudesta. Silloin kuivilla alueilla voitaisiin viljellä ravintoa ihmisille tai eläimille.

Vaatteiden raaka-aineita voisi saada myös Suomen luonnosta, kertoi teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff Kemian vuoteen liittyneessä toimittajatapahtumassa.

”Puubiomassan hyödyntäminen tekstiilikuituina on kiinnostava vaihtoehto kotimaisen metsän jalostusasteen kasvattamisessa. Voisiko kotimaista pajua hyödyntää tekstiilikuidun tuottamisessa”, Ritschkoff kysyy.

Metsäsektoria kiinnostaa myös niin sanottu nanoselluloosa. Ritschkoffin mukaan kemistit kehittelevät nanoselluloosasta rakennusmateriaalia, joka yhdistäisi puun keveyden, betonin lujuuden ja metallin ohuuden. Nanoselluloosaa hyödynnetään jo esimerkiksi erikoispapereissa, paperipinnoitteissa ja pakkauksissa.