Putinin ystävät vähissä

Uutisanalyysi: Venäjä on kauppasodassa sekä Turkin että Ukrainan kanssa.

kauppasota
Teksti
Teppo Tiilikainen

Ukrainan ja Venäjän vihoittelu on muuttunut avoimeksi kauppasodaksi. Ukraina on kieltänyt venäläisiä matkustajakoneita lentämässä sen ilmatilassa, ja venäläinen kaasujätti Gazprom on lopettanut maakaasun toimitukset Ukrainaan.

Tilanne kärjistyi 21. marraskuuta, kun Venäjää vastustavat ukrainalaiset aktivistit räjäyttivät neljä Krimille johtavaa voimalinjaa Hersonissa Krimin pohjoispuolella. Kaksi miljoonaa asukasta jäi ilman sähköä, ja alueelle julistettiin hätätila. Maanantaina 23. marraskuuta Ukraina keskeytti myös maantie- ja rautatieliikenteen Krimille.

Venäjä kaappasi Krimin niemimaan Ukrainalta maaliskuussa 2014. Venäläinen sähköyhtiö Rao on toimittanut sen jälkeen alueelle sähköä Ukrainan kautta.

Ukrainan valtiollinen sähköyhtiö Ukrenergo ryhtyi korjaamaan sähkölinjoja sunnuntaina 22. marraskuuta. Työt keskeytettiin kuitenkin torstaina Krimin tataariaktivistien pyynnöstä. Krimin tataariväestö kokee itsensä syrjityksi Venäjän alaisuudessa.

Krimin viranomaiset ovat onnistuneet toimittamaan sähköä joihinkin kaupunkeihin hankkimalla lisää generaattoreita. Huoltoasemille on kuitenkin syntynyt valtavia jonoja, kun ihmiset jonottavat polttoainetta.