Putinin ystävät lännessä: Äärioikeistoa ja äärivasemmistoa

Putinin kannattajia yhdistää vain vahvan johtajan kaipuu.

Arkadi Mošes
Teksti
Teppo Tiilikainen

Vladimir Putin on ollut Venäjän suosituin poliitikko kaikissa mielipidemittauksissa siitä lähtien, kun hän nousi valtaan joulukuussa 1999.

”Kannattajat näkevät hänessä vahvan johtajan, joka palautti Venäjän suuruuden 1990-luvun nöyryytysten jälkeen”, Putinin väkeä -kirjan (Into Kustannus) kirjoittaja Kalle Kniivilä sanoo.

Putinilla on tukijoita myös lännessä. Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa he edustavat yleensä joko äärioikeistoa tai äärivasemmistoa. Yhdistelmä ei yllätä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajaa Arkadi Mošesta.

”Politiikan kenttä ei muistuta puoliympyrää vaan hevosenkentää, jossa ääripäät lähentyvät toisiaan”, hän sanoo. ”Esimerkiksi Saksan natsipuolue luokitellaan yleensä äärioikeistolaiseksi. Itse asiassa se oli työväenpuolue, joka kannatti talouden kansallistamista.”

Ranskan äärioikeistoa edustavan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen ihailee avoimesti Putinia. Venäjällä on kiivaita puolustajia myös Saksan vasemmistopuolueessa Die Linkessä, jonka neljä edustajaa oli maaliskuussa Venäjän kutsumina vaalitarkkailijoina Krimin kyseenalaisessa kansanäänestyksessä.