Putinin pelätään toistavan Ukraina-operaation Valko-Venäjällä – Tutkija: Lännen toimilla vaikutus tilanteen kehittymiseen

Paine Aljaksandr Lukašenkaa kohtaan kasvaa. Venäjä saattaa etsiä hänelle seuraajan, joka suhtautuu myönteisesti yhteistyöhön.

Valko-Venäjän mielenosoitukset eivät osoita laantumisen merkkejä. Sunnuntaina yli 200 000 ihmistä osallistui Minskissä maan historian suurimpaan mielenosoituksen, jossa vaadittiin presidentti Aljaksandr Lukašenkan eroa ja uusia vaaleja.

Samaan aikaan lakkoliikehdintä leviää eri puolilla maata.

”Protestit kasvavat. Yhä useammat kansalaiset eri sosiaaliluokista ja ammattiryhmistä ovat mukana”, Minskin strategisen ja ulkopoliittisen tutkimuksen keskuksen johtaja Arseni Sivitski arvioi valkovenäläisen Belaruspartisan-lehden haastattelussa.

Lukašenka on syyttänyt levottomuuksista ulkomaita. Hän on pyytänyt Venäjältä apua, jota presidentti Vladimir Putin on myös luvannut.

Natoon kuuluva Liettua kertoi maanantaina, että Valko-Venäjä on aloittanut sotaharjoitukset lähellä Liettuan ja Puolan rajaa. Lukašenka on väittänyt, että Naton joukkoja olisi jo maan rajalla. Nato on kiistänyt väitteen.