Putinin lopullisia aikeita ei tunneta ilmeisesti edes Moskovassa: ”Kuka hitto ne tietää”, sanoo maan johtava ulkopolitiikan tuntija

Kiista Ukrainasta jäi Genevessä ratkaisematta. ”Kehotimme Venäjää rauhoittamaan tilannetta”, sanoi Yhdysvaltain valtuuskuntaa johtanut Wendy Sherman.

Eurooppa on seurannut tällä viikolla hämmentävää turvallisuuspoliittista näytelmää, jossa Venäjä ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet keskeisistä kiistakysymyksistään kylmän sodan hengessä. Venäjä on esittänyt kovia uhkavaatimuksia, ja amerikkalaiset ovat yrittäneet löytää keinoja, joilla Kreml saataisiin rauhoittumaan ja perääntymään.

Keskustelut alkoivat maanantaina Genevessä Venäjän aloitteesta. Yhdysvaltain valtuuskuntaa johtanut apulaisulkoministeri Wendy Sherman luonnehti niitä suoriksi ja avoimiksi. Samalla hän vakuutti, että Nato pysyy jatkossakin avoimena puolustusliittoutumana ja päättää itse jäsenistään.

”Me emme tee päätöksiä Ukrainasta ilman Ukrainaa, Euroopasta ilman Eurooppaa tai Natosta ilman Natoa.”

Sherman on erittäin kokenut diplomaatti. Hän oli amerikkalaisten pääneuvottelija Iranin ydinsopimuksessa vuonna 2015.

Myös venäläiset vakuuttivat rauhantahtoaan. He arvostelivat kuitenkin Yhdysvaltoja hidastelusta ja siitä, että keskeisin kysymys, eli kiista Ukrainan tulevaisuudesta jäi ratkaisematta.