Unkarin U-käännös

Pääministeri Viktor Orbán on ollut Putinin lojaali ystävä. Nyt vaalit lähestyvät ja kansa vastustaa sotaa. Orbánin hallinto taiteilee lännen ja Venäjän välissä.

Euroopan unioni
Teksti
Tuula Koponen

Unkarin pääministeri Viktor Orbán, 58, on ollut koko valtakautensa Venäjän presidentti Vladimir Putinin, 69, tukija ja liittolainen. Nyt hänen Venäjä-suhteestaan on tullut valtapuolue Fideszille taakka kesken vaalikampanjan.

Unkarissa järjestetään parlamenttivaalit 3. huhtikuuta. Orbán on johtanut Unkaria yhtäjaksoisesti 12 vuotta ja tavoittelee neljättä kautta. Hän on sanonut haluavansa pysyä pääministerinä vuoteen 2030.

Pitkä valtakausi on koulinut Fideszin reagoimaan nopeasti. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Orbánin hallinto teki U-käännöksen. Se tuomitsi Venäjän sotatoimet ja asettui länsiliittolaistensa rinnalle tukemaan Venäjän vastaisia pakotteita.

Hallitus pyöräytti myös kiistanalaista pakolaispolitiikkaansa 180 astetta. Orbán kävi Ukrainan rajalla henkilökohtaisesti toivottamassa pakolaiset tervetulleiksi Unkariin. Syyrian sotaa paenneilla oli tylympi vastaanotto: loppuvuodesta 2015 Unkari aitasi Serbian vastaisen rajansa.