Putin sai Nato-keskustelun viriämään myös Irlannissa – tähän saakka maa on karttanut yhteistä sotilasliittoa Britannian kanssa

Tuoreessa kyselyssä liki puolet irlantilaisista kannatti Natoon liittymistä. Silti osa poliitikoista haluaa, että sotilaallinen liittoutumattomuus kirjataan perustuslakiin.

Irlanti
Teksti
Mika Horelli

Suomi ja Ruotsi eivät ole ainoita EU-maita, joissa mahdollinen liittyminen Natoon on noussut julkiseen keskusteluun. Irlannissa 26. maaliskuuta julkaistussa mielipidetiedustelussa 48 prosenttia kansalaisista kannatti ja 39 prosenttia vastusti Natoon liittymistä. Vielä tammikuussa Natoon liittymistä kannatti vain joka kolmas.

Muutos Naton kannatuksen kasvussa on erityisen merkittävä, sillä Irlannin tasavalta on torjunut virallisesti lähes kaiken sotilaallisen liittoutumisen entisen siirtomaaisännän ja aikaisempana miehittäjänä pidetyn Britannian kanssa. Irlanti saavutti itsenäisyyden Britanniasta vuosina 1919–1921 käydyn Irlannin itsenäisyyssodan jälkeen.

Irlanti ei osallistunut edes toiseen maailmansotaan liittoutuneiden rinnalla, vaikka toimittikin kaikessa hiljaisuudessa Lontooseen ja Washingtoniin tiedusteluaineistoa Saksan ilma- ja merivoimien liikkumisesta Irlannin ympärillä.

Kuvaavaa aikaisemmille jännitteille on, että toukokuussa 1945 sekä pääministeri Éamon de Valera että presidentti Douglas Hyde lähettivät natsi-Saksalle viralliset surunvalittelut Adolf Hitlerin itsemurhan jälkeen.