Putinin kylmä maailma: Näin Venäjän presidentti rakentaa imperiumia

Vladimir Putin omaksui konservatiivisen ideologian pysyäkseen vallassa.

imperiumi
Teksti
Teppo Tiilikainen

MOSKOVA–Autojono seisoo liikkumattomana sumana, kun lähestymme Moskovan uutta finanssikeskusta Moscow Cityä. Kaupunkisuunnittelu on pettänyt pahan kerran, Venäjän bisnesmaailman ytimeen on lähes mahdoton päästä.

Kadut ovat ruuhkautuneet ja rakennustelineet tukkivat jalankulkuväylät pilvenpiirtäjäviidakkoon. Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan virheiden korjaamiseen olisi investoitava jopa sata miljardia ruplaa eli pari miljardia euroa kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Moscow City on presidentti Vladimir Putinin yhteiskuntapolitiikan symboli. Rakennustyöt aloitettiin 2000-luvun alussa hänen ensimmäisellä presidenttikaudellaan suuren optimismin vallassa. Tarkoituksena oli rakentaa Lontoon Cityn veroinen finanssikeskus, mutta rahat loppuivat kesken ja Moscow City on yhä sekava rakennustyömaa.

Suuryritykset ovat poissa, sillä tontit ja vuokrat on hinnoiteltu pilviin. Lyhyen etsinnän perusteella täältä löytyvät sentään Venäjän valtiollisen VTB-pankin pääkonttori sekä saksalaisen E.ONin ja suomalaisen Fortumin Moskovan-edustustot.

Monien kohteiden rakentaminen on keskeytetty. Hankkeista vastannut kiinteistösijoitusyhtiö Mirax Group on ajettu konkurssiin, ja sen omistaja Sergei Polonski piilottelee syytteitä Kambodžassa. Polonski pelkää henkensä puolesta eikä aio palata enää koskaan Venäjälle.