Putin puolusti sopimusta ”paholaisen kanssa” – tuomitsi sen kuusi vuotta sitten

Tällä kertaa presidentti puhui suoraan sydämestään, arvioi venäläinen tutkija.

Teksti
Anne Kuorsalo

Presidentti Vladimir Putin on puolustanut Molotov-Ribbentrop-sopimusta, jolla Neuvostoliito ja Saksa jakoivat Euroopan 1939.

Vielä syksyllä 2009 toisen maailmansodan alkamisen 70-vuotismuistojuhlassa Putin tuomitsi sopimuksen.

Putinilta kysyttiin kahden diktaattorin Josif Stalinin ja Adolf Hitlerin tekemästä sopimuksesta Saksan liittokansleri Angela Merkelin vierailun aikana. Merkel kävi sunnuntaina voitonpäivän jälkeen laskemassa seppeleen Putinin kanssa tuntemattoman sotilaan haudalle Moskovassa.

Putinin lausuntoa analysoiva Aleksandr Golts tulkitsee Ej.russa Putinin vastauksen olevan suoraan neuvostoajan oppikirjoista. Putinin mukaan Neuvostoliitto teki sopimuksen varmistaakseen oman turvallisuutensa. Goltsin mielestä Putin ohitti kokonaan sopimukseen sisältyneen salaisen lisäpöytäkirjan.

Putin puhui Goltsin mielestä kuitenkin suoraan sydämestään toisin kuin Gdanskissa 2009, jolloin hän totesi, miten kaikki yhteistyö natsien kanssa johtaa tragediaan. Samalla hän tuolloin tuomitsi sopimuksen niin moraalisesti kuin poliittisestikin sopimattomaksi. Golts, sotilaspolitiikan asiantuntija, arvelee, että muotoilun takana oli liberaalia ajatusmaailma edustanut puheenkirjoittaja.