Puskutraktori jyräsi Jerusalemissa - onko tämä hautakivi ikivanha vai tekaistu?

hautakivet
Teksti
Netta Vuorinen
Jerusalemissa islamilaisella hautausmaalla kaadettu hautakivi. Kuva Sebastian Scheiner / AP / Lehtikuva.

Jerusalemin juutalaisella alueella sijaitseva muslimien Mamilla-hautausmaa on paitsi viimeinen leposija, myös poliittinen taistelutanner. Nokikkain ovat Israelin viranomaiset ja maan islam-aktivistit.

Israelin islamilaisen liikkeen edustajat ovat alkuvuodesta saakka siivonneet ja entisöineet vanhaa hautausmaata, jonka uumenissa väitetään lepäävän useita historiankirjoista tuttuja oppineita ja sotureita.

Viranomaisten mukaan aktivistien suorittama entisöinti on ollut enemmänkin vanhan kopiointia: valtion edustajat väittävät, että hautausmaalle on ilmestynyt satoja tekaistuja hautakiviä.

Niinpä Mamillan rauhaa häiritsivät tässä kuussa viranomaisten puskutraktorit, jotka raivasivat keskellä yötä kolmisensataa hautakiveä pois paikaltaan.

Islamilaisen liikeen edustajia ratkaisu ei miellyttänyt.

”Haudat eivät olleet tyhjiä eivätkä tekaistuja”, väittää Nuha al-Qutob, joka osallistui viranomaisten toimia kritisoivaan mielenosoitukseen.

Rakennustyömaa vai hautausmaa?

Öinen puskutraktoriajelu on vain jäävuoren huippu.

Mamilla -hautausmaa sai kyseenalaista huomiota jo vuonna 2004, jolloin alueella alkoivat holokaustin muistoa vaalivan Museum of Tolerance and Human Dignityn rakennustyöt. MoT on osa juutalaisten ihmisoikeuksia ajavan Simon Wiesenthal -keskuksen toimintaa.

Soraäänet synnytti museon parkkipaikka, joka uhkasi peittää osan hautapaikoista alleen. Aiheesta tapeltiin oikeudessa vuoteen 2008 saakka.

Rakennusluvat jäivät kuitenkin voimaan. Oikeus totesi tuolloin, että Israelissa on enemmän arkeologisia kohteita neliökilometrillä kuin missään muualla maailmassa. Näin ollen rakennuksia nousee toisinaan väistämättä vanhojen hautojen päälle.

Sata vuotta sitten Mamilla -hautausmaa sijaitsi Jerusalemin vanhan kaupungin ulkopuolella, keskellä maaseutua. Nyt sitä ympäröivät loistohotellit, kauppakeskukset, ravintolat ja yökerhot.

Hautausmaan pinta-ala ei ole pienentynyt sitten 1960-luvun, ja Israelin viranomaiset ovatkin luvanneet, ettei alueesta lohkota irti yhtäkään tonttia. Vastapuoli pelkää kuitenkin käyvän toisin.

Vuoden 2008 oikeudenkäynnin jälkeen innokkaimmat suojelijat ovat muun muassa rakentaneet korkean aidan sekä hankkineet valvontakameroita suojaamaan hautausmaata. Mikäli Israelin viranomaisten väitteet pitävät paikkansa, Mamillan turvaaminen on saanut erikoisia piirteitä.

”Hautojen määrä kasvoi huomattavasti aivan odottamatta. Puutarhurien käyttämä polku oli yhtäkkiä kadonnut ja tilalle tullut hautakiviä”, kertoo tarkastaja Shlomo Chen.

Lähde AP