Puolueet riitaantuivat ja pormestari vain jatkoi virassaan – Demokratian aavekaupunki Mostarissa ei ole pidetty vaaleja 12 vuoteen

Bosnian sota päättyi 25 vuotta sitten. Liittovaltion tulevaisuutta luonnehditaan yhä sanalla mahdoton.

Balkan
Teksti
Tuula Koponen

Historiallinen Mostar kuuluu jokaisen Bosnia-Hertsegovinassa vierailevan käyntikohteisiin. Mutta vain harva tietää, että Mostar on Euroopassa ainoa kaupunki, jossa ei ole järjestetty paikallisvaaleja 12 vuoteen.

Koska vaaleja ei ole pidetty, Mostarissa ei ole myöskään toimivaa hallintoa. Viimeinen vaaleilla valittu pormestari Ljubo Bešlić on jakanut kaupungin budjetin mielensä mukaan, kahdeksan viime vuotta ilman asukkailta saatua mandaattia.

Bešlićiä ehdittiin tituleerata ”ikuiseksi” pormestariksi, kunnes hän vuoden 2019 lopulla sairastui vakavasti ja siirrettiin hoidettavaksi naapurimaahan Kroatiaan. Varapormestaria ei ollut eikä kaupunginvaltuustoa, joka olisi valinnut sijaisen.

”Mostarista on tullut jonkinlainen demokratian aavekaupunki, ja uhreja ovat kaupungin asukkaat”, sanoo paikallinen opettaja, aktivisti ja oppositiopoliitikko Irma Baralija.

”Meillä kasvaa kokonainen sukupolvi nuoria, jotka eivät ole saaneet käyttää demokraattista perusoikeuttaan eli äänestää. He ovat eläneet kuin pakkopaidassa.”