Puolan johto alkoi puhua kompromissista EU:n kanssa – pelkää miljarditukien menetystä

Komissio käyttää elpymisrahoja välineenä saada Puola noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta.

elpymispaketti
Teksti
Mika Horelli

Puolan varapääministeri ja valtaapitävän Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński ilmoitti lauantaina 7. elokuuta, että puolue on valmis luopumaan maan korkeimman oikeuden kurinpitojaostosta nykyisessä muodossaan. EU on vaatinut tuomareiden poliittista valvontaa harjoittavan kurinpitojaoston lopettamista.

Kaczyńskin ilmoitukseen suhtauduttiin Brysselissä varauksella, koska sen muotoilu antoi ymmärtää, että Puola korvaisi nykyisen kurinpitojärjestelmän jollain toisella vastaavalla.

Suunnanmuutoksesta oli kuitenkin saatu viitteitä jo aikaisemmin. Uutistoimisto AP:n mukaan sekä presidentti Andrzej Duda että pääministeri Mateusz Morawiecki ryhtyivät jo elokuun alussa antamaan lausuntoja, joiden mukaan maa olisi hakemassa uutta yhteisymmärrystä Brysselin kanssa.

Hallitusta tukevalle Republica TV:lle sunnuntaina 1. elokuuta antamassaan haastattelussa Morawiecki vakuutti, että Puolan hallitus arvostaa maan EU-jäsenyyttä ja on tästä syystä valmis hakemaan kompromissia unionin kanssa. Pääministerin lausunto myötäili presidentti Dudan aikaisemmin antamaa vastaavaa lausuntoa.