Puolan hallituksen epäillään hankkineen laittomasti kännyköiden vakoiluohjelmiston – rahat rikosten uhrien rahastosta

Matkapuhelinten seurantaan kehitetty israelilainen Pegasus-järestelmä on kerännyt kyseenalaista mainetta diktatuurivaltioiden salaisten poliisien työkaluna.

Puola
Teksti
Mika Horelli

Puolan hallituksen epäillään hankkineen kaikessa hiljaisuudessa israelilaiselta NSO Group -yritykseltä Pegasus -nimisen matkapuhelinten vakoiluohjelmiston, kertoo yksityinen puolalainen tv-kanava TVN24. Kyseinen ohjelmisto on Puolan lakien vastainen.

Lisäksi Puolan valtion tilintarkastusvirasto epäilee hallituksen maksaneen 7,6 miljoonan euron hankintahinnan lainvastaisesti rikosten uhreille tarkoitetusta julkisesta rahastosta.

Pegasus-ohjelmalla voidaan vakoilla käytännössä rajatonta määrää matkapuhelimia. Se kykenee esimerkiksi avaamaan käyttäjän tietämättä puhelinten mikrofonit ja kamerat ja seuraamaan salaa niiden välittämää dataa.

Lisäksi ohjelma voi imuroida puhelimista käytännössä kaiken niiden sisältämän tiedon, kuvat ja dokumentit sekä muun muassa koko paikkatietohistorian eli missä puhelinten käyttäjät ovat kulloinkin liikkuneet ja keiden muiden puhelimet ovat olleet samoissa paikoissa samaan aikaan.

Puolassa pelätään, että hallitus aikoo käyttää järjestelmää opposition vakoiluun.