Puola ajautui kahnauksiin EU:n ja Saksan kanssa – ”Tämä on Putinin ohjattua demokratiaa”

EU:n komissio pohtii rangaistuksia ja yrittää hillitä unionin sisäistä riitelyä.

Adolf Hitler
Teksti
Teppo Tiilikainen

Puolan uusi hallitus on liittynyt viime viikkoina Unkarin rinnalle EU:n sisäiseen kansallismieliseen konservatiivirintamaan, joka haastaa avoimesti unionin demokraattisia periaatteita. Samalla Puolaan kohdistuva kritiikki on kasvanut sekä EU:n komissiossa että Saksassa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää liennyttää tilannetta komission ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkona Brysselissä. Tarkoituksena on keskustella muun muassa Puolan uudesta medialaista, joka väitetään uhkaavan sananvapautta.

Laki alistaa valtion omistaman yleisradioyhtiön (TVP) tiukasti hallituksen valvontaan ja antaa sille oikeuden nimittää ja erottaa TVP:n johtajia. Neljä kanavajohtajaa ilmoitti eroavansa oma-aloitteisesti jo sunnuntaina 10. tammikuuta.

Kymmenettuhannet puolalaiset osoittivat viime lauantaina mieltään lakia vastaan Varsovassa ja muissa kaupungeissa. Myös Euroopan neuvosto ja kansainväliset journalistijärjestöt katsovat lain loukkaavan sananvapautta.

EU:n komissio on ollut tyytymätön myös hallituksen päätökseen rajoittaa perustuslakituomioistuimen valtaa. 15-jäseninen tuomioistuin on pystynyt torjumaan tähän asti lakeja yksinkertaisella enemmistöllä, mutta nyt siihen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.