Puheenvuoro: Venäjän eliitti valehtelee omalle kansalleen – Suomen häpeämätön käyttäminen pelissä sisältää riskejä Suomelle

Uutuuskirja maakaupoista näkee Venäjän operaatiot, mutta valtioneuvoston tilausraportti kuuntelee Moskovan puhetta, kirjoittaa Venäjään perehtynyt toimittaja Anne Kuorsalo.

Georgij Alafuzoff
Teksti
Anne Kuorsalo

”Saattaa myös olla, että ohittamalla Moskovan ohjailemat likaiset työt varmistetaan, ettei raportin tekijöitä leimata Venäjällä ’russofobeiksi’”, kirjoittaa toimittaja Anne Kuorsalo Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee tekstin kokonaisuudessaan.

Valtioneuvoston kanslia on tilannut raportin nimeltä Govorit Moskva – Moskova puhuu: Venäjän strategisen viestinnän erityispiirteet, ja toimittaja Tuula Malin on kirjoittanut kirjan Putinin pihapiirissä – Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa.

Jälkimmäinen perkaa erityisesti venäläisten maa- ja kiinteistökauppoja mutta käsittelee muutenkin ”kohdevaltion kypsyttelyä”, kuten yksi luvuista tilanteen muotoilee.

Malin kuvaa yksityiskohtaisesti, miten venäläiset ovat ostaneet maata ja kiinteistöjä Suomesta strategisten merireittien, puolustusvoimien kohteiden ja muutenkin huoltovarmuudelle oleellisten paikkojen ja reittien varrelta. Onko kysymys sattumasta vai harkitusta toimista?

Vuosien ajan kauppoja seuranneen kirjoittajan vastaus ei jätä tilaa toiveajattelulle tai pään pistämiselle pensaaseen. Malinin mukaan Suomi ajautui Vladimir Putinin hallinnon erityisoperaatioiden kohteeksi osana Venäjälle tärkeää turvallisuuspoliittista suojavyöhykettä ja etupiiriä.