Ilmasto-oikeudenkäynneissä on kyse ihmisoikeuksista

Maailmalla käynnissä olevista ilmasto-oikeudenkäynneistä tulee mieleen tupakkayhtiöitä vastaan käyty oikeustaistelu, kirjoittaa nuorisotutkija Mikko Piispa.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Mikko Piispa
Suomen Kuvalehti

Joulukuussa 2019 uutisoitiin Hollannin korkeimman oikeuden päätöksestä, että Hollannin valtiolla on velvollisuus vähentää ilmastopäästöjä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Erilaisia ilmastoon liittyviä kanteita on ympäri maailmaa toistatuhatta sekä valtiollisia toimijoita että muun muassa fossiilisia polttoaineita tuottavia energiajättejä vastaan. Hollannin päätös on ensimmäinen, jossa oikeustie on käyty loppuun saakka, ja sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Ilmasto-oikeudenkäynnit tuovat mieleen oikeuskamppailut tupakkayhtiöitä vastaan. Vaikka vertailu tupakkakysymyksen ja ilmastokysymyksen välillä ei ole mutkatonta, se virittää pohtimaan erilaisia analogioita.

Pekka Hakkarainen kuvaa teoksessaan Tupakka – nautinnosta ongelmaksi (Vastapaino, 2000), kuinka tupakan yhteiskunnallinen ja kulttuurinen asema on muuttunut. Tupakan maailmanvalloitus alkoi 1900-luvun alussa, ja Suomessakin tupakointi oli pitkään itsestään selvä kansalaisoikeus.