Presidentti vaihtoi järven rahaan – oma perhe rikastuu taas?

Nicaragua rakentaa kilpailevan vesireitin Panaman kanavalle. Presidentti Daniel Ortegan liikekumppani on kiinalainen miljardööri.

Nicaragua
Teksti
Markku Saksa

Nicaragua aloittaa joulun alla Panaman kanavan kanssa kilpailevan vesireitin rakentamisen. Kanava yhdistää Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa.

Maansiirtokoneet alkavat möyriä 22. joulukuuta, vaikka hankkeen toteutettavuus- ja ympäristövaikutusten tutkiminen on kesken. Ne on luvattu vasta maaliskuuksi.

Hankkeen takana on kiinalainen miljardööri Wang Jing, 41, joka vakuuttaa olevansa Kiinan hallituksesta riippumaton yksityinen toimija. Hänen vastapelurinsa on Nicaraguan presidentti Daniel Ortega, entinen vasemmistosissi, joka on päässyt rahan makuun.

Ympäristöasiantuntijat varoittavat, että Keski-Amerikan suurin tuoreen veden varasto Nicaraguan suuri järvi Nicaraguajärvi eli Cocibolca voi saastua, jos kanava rakennetaan. Ortegalla oli aikaisemmin tapana julistaa, että koko maailman kulta ei saisi häntä uhraamaan Nicaraguajärveä kanaalin takia, mutta nyt hän on tullut eri ajatuksiin.

Itsevaltiaan aseman saanut Ortega kertoi mielenmuutoksestaan nicaragualaisessa La Prensa -lehdessä lokakuun puolivälissä. Hän sanoi suoraan, että järvi kannattaa uhrata. Lehti otsikoi juttunsa ”Ortega vaihtaa järven rahaan”.