Presidentti, jolla on ylänappi auki, tatuointi käsivarressa ja halu nostaa esiin naisia – Gabriel Boric aikoo uudistaa Chilen

Boric haluaa rakentaa Chilestä eurooppalaisen hyvinvointivaltion ja katkaista viimeisetkin siteet Augusto Pinochetin diktatuurin aikaan.

Chile
Teksti
Silja Lanas Cavada

Gabriel Boricin yllätysvoittoa presidentivaaleissa juhlittiin Chilessä laajasti ja riehakkaasti. Boricista tuli yhdessä yössä koko kansan presidentti, ”mi presi”.

Chile vaipui hetkeksi samankaltaiseen hurmostilaan kuin lokakuussa 1988. Diktaattori Augusto Pinochetin jatkokaudesta järjestettiin silloin kansanäänestys, ja hänen oletettiin voittavan. Toisin kävi. Chileläisistä 55 prosenttia äänesti ”ei” kenraalin jatkolle.

Boric aloitti virkakautensa Chilen presidenttinä 11. maaliskuuta. Hän voitti maan presidentinvaalit viime joulukuussa. Äänisaalis oli Chilen historian suurin: 55,8 prosenttia antoi äänensä silloin vain 35-vuotiaalle vasemmiston ehdokkaalle.

Boric edustaa Chilen uutta vasemmistoa. Korkea äänimäärä ja kansan suosio ovat nostaneet hänet nopeasti uuden vasemmiston keulakuvaksi koko Latinalaisessa Amerikassa.

Boric on luvannut rakentaa ”uuden Chilen”, ”un nuevo Chile”, joka on ”solidaarinen ja oikeudenmukainen”. Vaalikampanjansa aikana hän toisti, että haluaa katkaista viimeisetkin siteet Augusto Pinochetin sotilasdiktatuuriin ja sen perintöön.