Postiääniskandaalin keittäminen voi olla Trumpin viimeinen toivo – Asiantuntija: Ei tarvitse edes hakkeroida mitään

Sähköisiä äänestyskoneita hakkeroineen suomalaisasiantuntijan Harri Hurstin mukaan Yhdysvallat on varautunut huonosti tietoturvauhkiin.

äänestäminen
Teksti
Essi Lehto

Koronapandemialla saattaa olla yllättävä vaikutus Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Välttääkseen mahdollisen tartunnan yhä useampi amerikkalainen äänestää nyt kirjeitse, mikä tarkoittaa, että ääni annetaan perinteisesti paperille kirjattuna. Paperinen äänestyslipuke jää talteen, jolloin äänet voidaan tarkastuslaskea luotettavasti.

Virallisena vaalipäivänä 3. marraskuuta äänestyspaikoilla sen sijaan on käytössä erilaisia sähköisiä äänestyslaitteita, joiden käyttäminen vaarantaa tietoturva-asiantuntijoiden mukaan tuloksen luotettavuuden. Ääniä ei voida täysin luotettavasti tarkastuslaskea, koska sähköisen laitteen tuloksia on voitu manipuloida eikä äänestäjän valinnasta jää talteen paperista äänestyslipuketta.

 

Suomalainen Harri Hursti on kansainvälisesti tunnettu sähköisen äänestyksen tietoturva-asiantuntija, joka osoitti jo vuonna 2005, että sähköisten äänestyslaitteiden tulosten manipuloiminen on mahdollista. Tämän jälkeen hakkerit ovat tehneet saman useiden vaalien alla.

Esimerkiksi maaliskuussa julkaistussa HBO:n Kill chain -dokumentissa näytetään, miten Hursti kollegoineen onnistuu murtautumaan salilliseen äänestyslaitteita Def Con -hakkeritapahtumassa.