Politiikka tuli ryminällä kansainväliseen lentoturvallisuustyöhön – ICAO pudotti Venäjän neuvostostaan

YK:n alaisen siviili-ilmailujärjestön yleiskokous tuomitsi jyrkästi myös Valko-Venäjän valtiollisen ilmaterrorismin. Eniten kokouksessa väännettiin silti päästöjen leikkaamisesta.

ilmailu
Teksti
Jyri Raivio

Venäjän aloittaman Ukrainan sodan kiristämä kansainvälinen tilanne on näkynyt selvästi myös kansainvälisen lentoturvallisuustyön huipputapaamisessa. YK:n alaisen kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n yleiskokous pui yleensä lähinnä lentoturvallisuuteen liittyviä teknisiä kysymyksiä. Tällä kertaa se on juuttunut monissa asioissa poliittisiin kiistoihin akselilla Venäjä vastaan länsimaat.

”Kyllä täällä aika monet asiat ovat nyt politisoituneet”, raportoi puhelimitse ICAO:n päämajasta Montrealista Suomen delegaatiota johtava liikenteen turvallisuusviraston Traficomin ilmailujohtaja Jari Pöntinen. Samalla asiat ovat myös mutkistuneet. Kokouksen oli määrä päättyä perjantaina, mutta monet delegaatit valmistautuivat viikolla jo jäämään ainakin lauantaihin saakka.

ICAO perustettiin Chicagossa vuonna 1944 toisen maailmansodan yhä jatkuessa. Sen tavoitteena oli luoda kansainvälinen järjestelmä, joka edistäisi lentoturvallisuutta harmonisoimalla turvallisuuden kannalta tärkeät säännöt ja menetelmät kaikkialla maailmassa.

Yleiskokous on ICAO:n ylin päättävä elin, joka kokoontuu kolmen vuoden välein.
Toiminta on ollut todella globaalia ja tuottanut erinomaisia tuloksia. ICAO:ssa on nyt 193 jäsenmaata ja siviili-ilmailun lentoturvallisuus on kehittynyt vaikuttavan hyväksi.