Poliittiset päättäjät pitäisi seuloa kuten tavalliset työntekijät, professori sanoo

Professori Brian Klaas tapasi korruptoituneita vallankäyttäjiä ja yritti ymmärtää, miten valta turmelee ja mitä länsimaissa pitäisi siitä oppia.

korruptio
Teksti
Tuula Koponen

Harva politiikan tutkija on haastatellut afrikkalaisen diktaattorin tytärtä, jonka isä syötti vastustajansa krokotiileille. Tai ottanut hiihtotunnin entiseltä diplomaatilta, joka ehdotti, että Bagdadissa Saddam Husseinin kaatumisen jälkeen ryöstelleet pitäisi yksinkertaisesti ampua.

Amerikkalainen kansainvälisen politiikan professori Brian Klaas, 36, on tehnyt näin ja tavannut myös yli 500 muuta vaikutusvaltaista ihmistä eri puolilla maailmaa vuodesta 2011 lähtien. Heidän joukossaan on hirmutekoihin syyllistyneitä diktaattoreita mutta myös alemman tason korruptoituneita vallankäyttäjiä.

Kenttätyön avulla Klaas on yrittänyt ymmärtää, mitä tällaisten ihmisten päässä liikkuu.

”Tietenkin useimmat heistä valehtelevat ja peittelevät tekojaan. Mutta tapa, jolla he sen tekevät, on kiehtova ja paljastava. Monet heistä ovat äärimmäisen viehättäviä, nokkelia, hauskoja, jopa ystävällisiä henkilökohtaisella tasolla”, Klaas kuvailee tapaamisiaan sähköpostitse.

”Mutta he eivät ole normaaleja. Minua alkoi kalvaa kysymys, miten nämä ihmiset päätyivät valtaan, ja olivatko he ensin hyviä ennen kuin muuttuivat pahoiksi.”