Pohjois-Korea painaa taas ydinnappia: Kim Jong-unin mielestä on jo korkea aika, että Joe Biden kiinnostuu hänestä

Donald Trumpin kaudella sekä raivoisa uhkailujen ja solvausten vaihto että ystävyyden hehkutus imartelivat ja hyödyttivät Kimiä.

Kim Jong-un
Teksti
Hannu Pesonen

Kansainvälinen atomienergiaräjestö IAEA päättelee satelliittikuvien perusteella, että Pohjois-Korea on taas käynnistänyt Yongbyonin ydinlaitoksen viiden megawatin reaktorinsa.

Reaktori on ollut pitkään yksi Pohjois-Korean ydinasetuotannon keskipisteistä, sillä se valmistaa ydinaseisiin tarvittavaa plutoniumia. Yongbyonissa sijaitsee myös uraania ydinasekelpoiseksi muuttava rikastuslaitos.

IAEA perustaa arvionsa tiedustelupalvelujen satelliittikuviin, koska sen tarkastajilla ei ole ollut pääsyä Pohjois-Korean ydinlaitoksiin vuoden 2009 jälkeen.

Satelliittikuvat osoittavat, että reaktorin jäähdytysjärjestelmä on heinäkuun alussa otettu käyttöön. Se tarkoittaa, että reaktori toimii taas, toteaa 27. elokuuta IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin nimissä julkaistu seurantaraportti.

Reaktorin käyttämää ydinpolttoainetta uusiokäyttöön käsittelevä radiokemian laboratorio puolestaan näyttää olleen täydessä käynnissä jo viime helmikuusta ainakin heinäkuuhun asti, raportti arvioi.