Brasilian toinen virus

Presidentti Jair Bolsonaron tiedevastaisuus paisuttaa koronaepidemiaa Brasiliassa. Samalla maa on luisumassa kohti levottomuuksia ja diktatuuria.

Brasilia
Teksti
Matilda Jokinen
Presidentti Bolsonaro ratsasti väkijoukkoon 31. toukokuuta Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa.
Presidentti Bolsonaro ratsasti väkijoukkoon 31. toukokuuta Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa. © Ueslei Marcelino/Reuters/LK

Toukokuun 31. päivänä Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ratsasti t-paitaan ja sinisiin farkkuihin pukeutuneena väkijoukon keskellä. Hän oli voittajan elkein kohottanut vasemman kätensä ilmaan.

”Mito, mito, mito!” ”Legenda, legenda, legenda!” huusivat ihmiset hänen ympärillään. Näin presidentin kannattajat olivat kutsuneet häntä jo syksyn 2018 vaalikampanjan aikana.

Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa osoitettiin mieltä maan korkeinta oikeutta ja eduskuntaa vastaan. Latinalaisen Amerikan koronatartunnat olivat juuri rikkoneet miljoonan rajan. Niistä yli puolet oli Brasiliassa, josta on tullut yksi epidemian keskuksista. Tartuntoja ja kuolemia on toiseksi eniten heti Yhdysvaltojen jälkeen. Brasilian luvut ovat paljon tiedettyä korkeammat, sillä testejä on vähän.