Perhe elää 7 euron päiväpalkalla

Meksikolainen lautturi kuuluu maansa 70-miljoonaiseen alaluokkaan.

luokkayhteiskunta
Teksti
Elvi Rista

MÉXICO – On perjantai-iltapäivä Meksikon pääkaupungissa, 21 miljoonan ihmisen Méxicossa. Pedro San Juan Miguel istuu trajinerassa, värikkääksi maalatussa puulautassa, joita näkyy Xochimilcon kaupunginosan kanava-alueella silmänkantamattomiin. Hän vilkaisee kolhiintunutta vanhanmallista Nokiaansa. Se on hiljaa.

Pedro on lautankuljettaja, ja hän odottaa asiakkaita. Puhelin saisi pian soida ja pomo ilmoittaa saapuvista asiakkaista, sillä odottelusta ei saa palkkaa. Tyttären lukukausi alkaa pian, ja rahaa tarvitaan kuukausimaksuihin ja koulutarvikkeisiin. Kotona kaasukin on vähissä.

 

Pedro kuuluu meksikolaisen yhteiskunnan alaluokkaan, eikä hän ole yksin. Jos meksikolaisen yhteiskunnan jakaa kolmeen luokkaan elintason perusteella, noin 60 prosenttia maan 120-miljoonaisesta väestöstä – lähes 70 miljoonaa ihmistä – kuuluu alimpaan luokkaan.

70 miljoonaa ihmistä on paljon. Se on paljon enemmän kuin vajaat seitsemän miljoonaa ihmistä eli ne kuusi prosenttia meksikolaisista, jotka kuuluvat yläluokkaan.