Paperittomien maahanmuuttajien nälkälakko: Taiteilijat ja tutkijat julistivat tukeaan, Belgian hallitus taipui

Maahanmuuttoasioista vastaava valtiosihteeri Sammy Mahdi vastusti pitkään mielenosoittajien vaatimuksiin taipumista, koska se olisi hänen mukaansa tarkoittanut maahantulosäännösten kiertämistä.

Belgia
Teksti
Mika Horelli

Belgian hallitus taipui keskiviikkona 21. heinäkuuta sopimaan satojen nälkälakkoilevien maahanmuuttajien kanssa kompromissista, jossa lakkolaisten oleskelulupa-asiat otetaan pikaiseen käsittelyyn. Kaksi pääministeri Alexander De Croon seitsemän puolueen koalitiohallituksen vasemmistopuoluetta oli uhannut erota hallituksesta tunnin kuluessa, jos yksikin nälkälakkolainen kuolee.

Ennen uhkavaatimusta Belgian viranomaisten mukaan mitään ei ollut tehtävissä. Lakkolaisten vaatimuksiin taipuminen olisi Belgian maahanmuutto- ja turvapaikka-asioista vastaavan, kristillisdemokraatteja edustavan valtiosihteeri Sammy Mahdin mukaan tarkoittanut maan maahantulosäännösten kiertämistä ja johtanut vain uusiin mielenosoituksiin.

Mahdin mukaan oleskelulupapäätökset tehdään aina yksilöllisen harkinnan perusteella eikä mitään suurempaa joukkoa koskevaa ryhmäpäätöstä ole edes nykyisten lakien mukaan mahdollista tehdä. Brysselissä syntyneen Mahdin isä on Irakista Belgiaan muuttanut pakolainen.

Myös pääministeri De Croo asettui Mahdin tueksi ja totesi, että suostuminen nälkälakkolaisten vaatimuksiin olisi väärin niitä kohtaan, jotka noudattavat sääntöjä. Belgiassa lasketaan asuvan yhteensä noin 150 000 paperittomiksi (sans papiers) kutsuttua siirtolaista.